Darmklachten bestrijden

Met voedsel kun je jouw darmen rustiger maken. Niet alleen je darmen komen tot rust. Als je darmen op orde zijn dan voel je de energie terugvloeien in je lichaam. Je darmen zijn echt essentieel in je lichaam.

Let op: bedenk goed dat je met heftige klachten altijd de huisarts moet bezoeken.

Deze generieke tips helpen veel mensen om darmklachten te verminderen. Je lost er een eventuele darmziekte (zoals Chrohn, coeliakie, PDS of diabetes) niet mee op. Als je vermoed dat je een aandoening hebt dan is altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Voeding helpt echt

Een gezond voedingspatroon helpt je klachten te verminderen. Ook geeft dit je lichaam direct goede energie. Als je last hebt van je darmen dan ben je verschrikkelijk moe en lusteloos. Ik weet zeker dat je dit beeld herkent als je vaker last hebt van je darmen. Voedsel is de bouwsteen om dit probleem aan te pakken.

Enkele algemene tips:

Concrete voedingstips

Dan over naar de concrete voedingstips. Sommige tips zijn inkoppertjes maar ik wil toch volledig zijn. Veel mensen bedenken zich niet hoe vaak ze hun darmen opzadelen met heftig voedsel dat moeilijk te verwerken is.

Wees voorzichtig met:

Eet juist wel voldoende vezels. Vezels zitten in bruin brood volkorenrijst, aardappels etc. Dit helpt zowel obstipatie voorkomen doordat het de ontlasting stimuleert. Tegelijk nemen vezels veel vocht op en een gezonde darm is goed gevuld. Daardoor helpen vezels ook tegen mensen met een te snelle ontlasting. Zelfs bij mensen met PDS-klachten is het eten van vezels de sleutel om klachten snel te verminderen.

Variatie is essentieel

Denk eraan dat variatie heel belangrijk is. Mensen met darmklachten gaan vaak steeds minder gevarieerd eten. Op korte termijn lijkt dit te werken maar je darmen raken geïrriteerd als ze teveel hetzelfde voedsel tegenkomen. Los daarvan is het ook voor je algehele weerstand en vereiste vitaminen niet gezond om eenzijdig te eten. Variëren is dus het toverwoord. Er zijn voldoende dingen die je kunt eten als je last hebt van je darmen.

Door Manon, 25 oktober 2013

Laat een bericht achter

Darm Klachten Logo

darm . klachten.info

De gezondheidsgids voor al jouw klachten

Darmklachten

Darmproblemen komen vaker voor dan je denkt. Mensen praten niet graag over darmklachten. Toch heeft meer dan 15% van de Nederlanders heeft ernstige darmklachten.

Lees meer over darmklachten en ontdek hoe je deze klachten kunt voorkomen. Onze experts en ervaringsdeskundigen bieden gratis tips.

Waarom deze site

Vrijwillige professionals schrijven voor het grootste hulpportaal van Nederland. Het delen van ervaringen en oplossingen helpt mensen met darmklachten.

Reacties